DVD Čepin

U službi Čepina od 1888. godine

Vijesti

DVD Čepin obilježio 130 godina osnutka i rada

Dobrovoljno vatrogasno društvo Čepin početkom kolovoza održalo je proslavu 130. obljetnice osnutka i rada.

 

Iako je inicijativa za osnivanjem dobrovoljne vatrogasne čete (tadašnji naziv) u Čepinu potekla 1887. godine, točnije 28. rujna 1887. kada je, putem Poglavarstva općine Čepin, upućen zahtjev za utemeljenje Društva s Pravilima o radu društva. Kraljevska hrvatsko-slavonsko-dalmatinska zemaljska vlada u Zagrebu, Odjel za Unutarnje poslove odobrio je 2. kolovoza 1888. godine osnivanje Društva potvrđivanjem navedenih Pravila.

 

Proslava je održana u tri dana – 02. 08. održana je sveta misa zahvalnica u crkvi Presvetog Trojstva u Čepinu na kojoj su sudjelovali članovi Društva. 03. 08. održano je 1. natjecanje sa zaprežnom ručnom vatrogasnom štrcaljkom koju je Društvo obnovilo povodom 125. obljetnice osnutka (izrađena je 1892.). 04. 08. održana je svečana sjednica Skupštine Društva prije koje su vatrogasna vozila DVD-a Čepin i gostiju prošla ulicama Čepina u svečanom defileu.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik DVD-a Ivan Nađ pozdravivši sve nazočne goste. Prezentacijom je predstavljena kratka povijest DVD-a te istaknuto kako će krajem godine biti izdana i prva monografija Društva kako bi ostao pisani trag i posveta hrabrim i požrtvovnim ljudima koji su osnovali Društvo te ga i održali sve do današnjih dana. Članovima Društva dodijeljene su brončane, srebrne i zlatne plakete Društva, zaslužnim pojedincima i pravnim osobama spomen plakete Društva te priznanja, a našim najmlađima dodijelili smo prigodne kipiće kako bi im ostali kao trajan spomen ovom danu i njihovom radu.

Svi operativni vatrogasci koji su proteklih 10 godina sudjelovali na intervencijama također su dobili prigodne kipiće kako bi odali priznanje njihovoj požrtvovnosti i djelovanju.

Također su ovom prigodom članovima dodijeljene i brončane medalje koje je dodijelila VZ Osijek te srebrne medalje koje je dodijelila VZ Osječko-baranjske županije.

Spomenicu vatrogasnog veterana dobio je Mijo Mak, a spomenicu za 40 godina zapovjednik Stjepan Nađ.

Predstavnik HVZ-a i predsjednik VZŽ Osječko-baranjske g. Nikica Mužević uručio je Društvu Povelju i plaketu s likom Gjure Deželića Hrvatske vatrogasne zajednice te Plaketu Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije za izuzetan doprinos vatrogastvu.

Pokrovitelj proslave bila je Općina Čepin, a proslavu je uveličala limena glazba DVD-a Đakovo. Biranim riječima Društvo su pozdravili predsjednik VZŽ g. Nikica Mužević, predstavnik DUZS-a i voditelj Županijskog centra 112 g. Zvonko Grgec, predsjednik Općinskog vijeća Općine Čepin g. Robert Periša te zamjenik župana g. Goran Ivanović zahvalivši se na svemu što Društvo godinama čini za svoje mještane, ali i cijelu županiju.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Vijesti DVD Čepin obilježio 130 godina osnutka i rada